opvoeding, voorbeeldgedrag

We gaan de uitdaging aan! Aan Tafel! Challenge van Woord en Daad

Wie doet er mee met de Aan Tafel! Challenge van Woord en Daad? De wat? Wie doet mee met de uitdaging om één week geen voedsel te verspillen?  Zet het woord ‘uitdaging’ in je vraag en je hebt mij als deelnemer erbij! En zo vorm ik samen met een aantal familieleden een van de meer dan 60 deelnemersgroepen aan de challenge.

We hebben een gemêleerd gezelschap. Variërend van een student tot een huishouden met alleen volwassenen. En alles wat daar tussen in zet.  We gaan met elkaar de uitdaging aan om zo min mogelijk voedsel weg te gooien deze week.

Van huis uit heb ik mee gekregen dat je eten niet weggooit. Korsten zijn ook brood en anders bak je er tosti van of voer je het aan de eendjes. Een restje rijst smaakt prima met suiker en boter als toetje na. En die rotte plek in de appel, daar eet je maar gewoon omheen. Het lijkt voor ons een makkie te worden, deze challenge. Maar daar vergisten we ons gelijk bij de start al mee.

We waren nog geen twee maaltijden begonnen, of de eerste grammen voedsel verdwenen in de kliko: een restje kruidenboter die echt niet meer te eten was kwam uit mijn koelkast te voorschijn. Sorry app-groep!

Met het avondeten heb ik het weer ruimschoots goed gemaakt. Geen lasagne met onze favoriete tomatensaus maar een saus uit een kleinere verpakking. Deze keer een lekkere lasagne zónder restje tomatensaus die, ik beken, later toch de gootsteen in zou verdwijnen. Bijzonder om te merken dat deze kleine aanpassingen al leiden tot vermindering van verspilling van voedsel.

Wat onze grootste uitdaging gaat worden de komende week? De broodkostjes van onze jongens die blijven liggen, het laatste restje kaas wat niemand lekker vindt en de doperwten uit het formaat pot wat niet passend is bij ons gezin. Aan mij om niet alleen zelf actief mee te doen, maar de boodschap op zo een danige wijze uit te leggen dat ook de jongens zich betrokken voelen bij de Challenche.

Over de resten koek en snoep maak ik mij overigens geen zorgen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s