lessen, opvoeding

Hoe schapen gaan biggen

We maakten met de auto een ritje door de polders. Dat is het fijnevan in Zeeland wonen, je bent zo in de polder en bij het water! En op vrije dagen is het heerlijk om met de jongens uit te waaien op de dijken en op het strand. Onderweg is er altijd wel iets te zien: roofvogels die op zoek zijn naar hun prooi, mooie vleeskoeien die staan te grazen, echte Zeeuwse boerenpaarden, een wei vol lammetjes en kalfjes. 

Vandaag maakten we kennis met schapen. Het waren wel bijzondere schapen. Schapen met een grote stip groene verf op hun vacht. En dat riep vragen op. Want mama, hoe komt de verf op de schapen? We keken elkaar eens aan: wie gaat hier het goede gesprek aan? Het gesprek over voortplanting bij dieren waarbij uiteraard de vraag hoe dat dan bij mensen ook gesteld gaat worden. We keken elkaar nog eens diep in de ogen en kwamen tot de conclusie dat dit hét moment was. 

Oké jongens. De verf op de schapen komt omdat de schapen hebben geknuffeld. En door de verf weet  de boer welke schapen met elkaar geknuffeld hebben. En hierdoor weet de boer welk schaap een lammetje in haar buik heeft.  Nou, mooier konden we het niet uitleggen vonden we zelf. 

Toen bleef het even stil op de achterbank. Ik keek achterom zodat ik peilen kon of onze zoons snapten wat we bedoelden. De jongste keek de oudste lachten aan. O, mama bedoelt dat de schapen gingen biggen. Toen was het onze beurt om stil te vallen….. schapen die biggen?? Hoe ziet dat eruit? Heel eenvoudig: ze knuffelen met de billen tegen elkaar en daar komen lammetjes van. 

We hadden het niet simpeler uit kunnen leggen. 

Advertenties

Een gedachte over “Hoe schapen gaan biggen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s